Mantaray Impact

allt var så nyss - pensionärsprojektet

Hur är det egentligen att bli gammal? Hur ser en äldre människans vardag ut på tvåtusentalet? Vad har man för tankar om tillvaron, om livet som varit och om framtiden?

Med dessa frågor i bagaget gav vi oss ut på en resa genom Sverige, våren 2007, för att möta och ge röst åt svenska pensionärer och låta dem själva berätta i projektet Mobila Dokumentärredaktionen.

Vi bjöd in människor mellan 65 och 103 att under ett antal dagar, tillsammans med oss, bilda en lokal dokumentärredaktion. Resan gick till Harads i Norrbotten, via Varberg i Halland och Rättvik i Dalarna för att avsluta i Hallonbergen utanför Stockholm.

Med oss hade vi kameror, klippstationer, datorer och bandspelare, för att de äldre själva skulle filma, fotografera, göra radio och skriva. Vi var ett gediget gäng dokumentärberättare, som fungerade som handledare, men det var hela tiden deltagarna själva som höll i kameran och i berättandet.

Sammanlagt deltog hundrasjuttio personer i redaktionen. De flesta vi mötte hade tidigare aldrig uttryckt sina tankar i vare sig skrift eller bild, många hade aldrig ens tagit ett vanligt fotografi förut.

Här till höger kan du ta del av en del av alla dessa unika berättelser som skapades under dessa redaktioner på de fyra orterna

Du kan även beställa boken Allt var så nyss genom att maila info@mantarayimpact.se  för 190 kr + frakt.

Om utställningen på CFF - Centrum För Fotografi, Pdf-fil