Mantaray Impact

allt var så nyss - pensionärsprojektet

Mobila dokumentärredaktionen gav sig våren 2007 ut i Sverige för att tillsammans med äldre människor i fyra olika städer och samhällen skildra de äldres egna reflektioner om livet och tillvaron. Mobila Dokumentärredaktionen besökte Harads, Varberg, Hallonbergen och Rättvik. De medverkande, drygt 200 pensionärer, producerade i samarbete med teamet ett omfattande material vilket resulterade i 40 kortfilmer, 40 radiodokumentärer, en 1 timmes dokumentär på SVT, en text- och foto-bok och ett stort antal stillbilder.

Mobila dokumentär-redaktionens arbete finns nu i en sammanfattande utställning ”Allt var så nyss – att åldras i Sverige” som visades i mars 2008 på CFF Centrum För Fotografi i Stockholm. Under utställningen på CFF lanserades även boken med samma namn utgiven på Ordfront förlag.

I utställningen möter vi äldre som med egna ord och bilder berättar om sin vardag och verklighet. Det handlar om kärlek och lust, rädsla inför döden och förhållandet till en åldrande kropp. Det handlar inte bara om det förflutna utan även om framtidsplaner och framtidstro.