Mantaray Impact

Hallonbergen/Sundbyberg

Sundbyberg var tidiga med invandring, med arbetskraftsinvandrare som grekerna som kom på sextiotalet. Här finns också nya invandrare men även den infödda sundbybergaren, ur-stockholmaren som levt hela sitt liv i Sumpan. En ort med stark identitet och stolthet. Man trivs verkligen i Sumpan.

Att möta de äldre, senare anlända invandrarna är inte lika lätt. De flesta kan inte svenska och redaktionsmötet med dem blir svårt. Vi beslutar oss för att bilda en filmgrupp med den kurdiska gruppen och hyra in en tolk. Två svensktalande yngre kvinnor har tagit med tolv syriska pensionärer och jag sätter snabbt ihop ett stormöte där jag på nytt försöker värva medlemmar. De samtalar högt med varandra medan jag pratar ivrigt och tolken översätter till arabiska. De är mycket skeptiska. Vad ska det här vara bra för? För vem? Inte kan vi…

Till slut lyckas jag övertala dem att åtminstone pröva. De får varsin kamera och försvinner ut i buskarna med skratt och fnitter. Alla samlas sedan framför printern och det blir ett fasligt liv för varje foto som kommer ut och hängs upp på väggarna. De har roligt.

/Stina Gardell, Projektledare

Filmer skapade under den mobila dokumentärredaktionen i Sundbyberg

Mabbes värld
Envis
Macken
Som en kedja tillsammans
Ett steg mot ungdom
Nu kommer strömmingen
Mors dag
Rullatorrundan

Ett urval texter och dikter skapade under den mobila dokumentärredaktionen i Sundbyberg, Pdf-filer

De komma från öst och väst
Det här är den enda dikten jag skrivit i hela mitt liv
Hur är det att vara pensionär?
Jag och Anna
Kärlek på gamla dar
Min man och jag
Stadsbudet
Till min älskade hustru