Mantaray Impact

GLAS

 

I juni 2022 samlades en grupp rumänska kvinnor i glaskonstnären Gunilla Kihlgrens glashytta i Hägersten, för att dela livserfarenheter och prova att blåsa glas tillsammans. Dokumentära teman från kvinnornas liv var utgångspunkten i workshopen. Kvinnorna som deltog i denna workshop bjöds bland annat in genom Crossroads, en del av Stockholms Stadsmission. De lever i stor utsatthet och med minimala resurser. De flesta har småbarn kvar i hemlandet, som de är ifrån i månader eller år. Många sover på tillfälliga platser i stor otrygghet. 

Att bjuda in dessa kvinnor till att arbeta med det exklusiva och sköra materialet glas var ett medvetet val. Det finns nämligen en intressant historisk koppling mellan utsatta romska familjer i Sverige och det svenska glasbrukets och glaskonstens framväxt, som sällan uppmärksammas. Familjerna fick resa runt och sälja glasobjekten som skapades i glasriket, så länge de var i rörelse och inte slog sig ner på en särskild plats och försökte bli bofasta. Resandet  omöjliggjorde utbildning och de var inte med på den klassresa som andra samhällsgrupper kunde göra under samma tid genom utbildning, tryggad inkomst och höjd levnadsstandard. Samtidigt var de resande familjerna viktiga i att sprida glaset och hålla brukens lönsamheten igång. Läs mer

Dagens romska EU-migranter tvingas på grund av fattigdom och diskriminering också till ständigt resande mellan olika platser, orter och länder. De lever ett slitsamt liv där deras spår ständigt städas bort, packningen måste hållas minimal och utrymme för kreativitet är sällsynt. Kvinnorna är särskilt utsatta. 

Vi ser dem ofta bära fulla ikeakassar, sopsäckar med pantburkar, sitta utanför den lokala matbutiken eller närma sig oss i kollektivtrafiken. De blir stereotyper och projektionsytor för fördomar och föreställningar. 

I vårt projekt och denna workshop bryter vi upp de rollerna och skapar ett tillfälligt rum för att mötas på ett annat sätt; utifrån våra livsberättelser och vår nyfikenhet på glasets möjligheter och utmaningar. Glasobjekten som skapades dessa dagar visas i en utställning på Mångkulturellt Centrum. 

Ta gärna kontakt med oss om du vill samarbeta kring en utställning hos er!